Vaš osnovni vodič za negu mačeta

Kao i svaki mladi kućni ljubimac, to malo mače koje ste doveli kući počelo je svoj život prilično bespomoćno. Prva godina njegovog života je najosetljiviji period, ali ta faza ne traje dugo.

 

Vaše mače će brzo rasti i zavisiće od vas da mu obezbedite sve što mu je potrebno da zdravo raste, dok se kreće na putu od mačeta do odrasle mačke.

Bez obzira da li ste tek počeli da se bavite brigom o mačetu, samo vam treba podsećanje o detaljima brige o mačetu ili prikupljate informacije jer ste neodlučni oko usvajanja mačeta, naš vodič za negu mačića pokriva sve što će vam trebati da svom krznenom drugaru pružite najbolji početak u životu i nastavite da mu pružate tu brigu tokom celog života sa vama.  1. Abeceda razvoja mačeta

Tokom prve godine vašeg mačeta biće nekoliko faza rasta. I u svakoj od njih postoje i fizičke i kognitivne promene. Kada prepoznate fazu u kojoj se vaše mače nalazi, možete sa sigurnošću podržati njihov rast.

Sva istraživanja su nam pokazala da kada je reč o vašoj mački, dobro zdravlje počinje od malih nogu — ono postavlja čvrstu osnovu za buduće zdravlje. Kako se vaše mače pretvara iz novorođenog mačeta u odraslu mačku, njegove potrebe u ishrani se menjaju. Znajući šta im je potrebno za optimalno zdravlje u svakoj fazi rasta, pomoći će vam da obezbedite da svom ljubimcu dajete sve što mu je potrebno da napreduje.

Odgajanje mačeta samo po sebi nije teško. Ali većina novih vlasnika kućnih ljubimaca (ili budućih vlasnika kućnih ljubimaca) ima bar neko pitanje. Možda se pitate o razvoju vašeg mačeta po mesecima, kako da vaspitate mače (da, moguće je!), ili se pitate koliko će brzo vaše mače rasti – ukratko, zavisi od njihove rase – i kada će se vaše mače smatrati adolescentom ili odraslom mačkom. Naš vodič za negu mačeta sadrži sve osnovne informacije koje su vam potrebne da biste bili sigurni da odgajate zdravo mače.

Čulo vida

Potrebno je do četiri nedelje da se vid mačeta i povezano ponašanje (prostorna percepcija) u potpunosti razviju.

Imunitet i odbrambeni sistem

U prvih šest meseci nezreli imuni sistem vašeg mačića mora da ih zaštiti od miliona klica.

Utrostručivanje njihove težine

Pri rođenju većina mačića ima oko 100 grama telesne mase. U roku od nedelju dana oni će udvostručiti tu težinu, i utrostručiti je u roku od tri nedelje.

Zdrave kosti

U prvoj godini života kosti vašeg mačeta moraju narasti da postanu četiri puta jače od betona.

Izvanredan rast

U prvih šest meseci života mače će porasti koliko i odraslo dete od 10 godina

  1. Priprema za vaše mače

Dobiti novo mače je uzbudljivo. Ali bez neke prethodne pripreme, ti rani dani istraživanja kroz nepoznato mogu biti pomalo haotični. Dobra vest: ne moraju da budu!

Pred vašim novim mačetom je mnogo sesija rasta, razvoja i maženja. Priprema za doček uključuje jasnu predstavu o osnovnim stvarima koje su vam potrebne za mače da bi se osiguralo da izraste u zdravu odraslu jedinku.

Sakupili smo sve informacije koje su vam potrebne da odgajate svoje mače da bude zadovoljan ljubimac koji prede, baš onako kako ga zamišljate.


  1. Hranjenje mačeta koje podržava njegove potrebe u ishrani

Mačići imaju specifične potrebe u ishrani dok odrastaju. Sasvim je normalno da se pitate čime da nahranite svoje mače, pa čak i kako da to činite. Izbor hrane koja najbolje odgovara njihegovim promenljivim nutritivnim potrebama je manje komplikovano kada znate osnove ishrane mačića.

Napomena: mačići imaju potpuno drugačije potrebe od odraslih mačaka. Saznajte o jedinstvenim potrebama vašeg mačeta u ishrani kako biste podržali njegovu zdravu budućnost.


  1. Briga o vašem mačetu

Mačke majke rade divan posao obezbeđujući svojim mačićima ishranu, imunitet i socijalizaciju koji su im potrebni za zdrav početak života. Kada dovedete svoje mače kući, ono sada zavisi od vas za sve svoje potrebe.

Mladi mačići imaju nezreo imuni sistem. Kako ih majka mačka odvikava od dojenja I usmerava na čvrstu hranu, imunitet koji štiti mačiće se smanjuje, ostavljajući ih potencijalno ranjivim na bolesti mačića. Odličan prvi korak ka zdravoj budućnosti vašeg mačeta je njegova prva poseta veterinaru.

Tipična zdravstvena nega mačeta uključuje redovne zdravstvene preglede, rutinske vakcinacije mačeta, kontrolu parazita i oralnu negu – sve je od vitalnog značaja za zdravlje vašeg mačeta.

Pronalaženje dobrog veterinara u vašem komšiluku biće odlična stanica za vas na putu nege mačeta i solidan izvor informacija i odgovora na vaša pitanja o zdravlju mačaka.Kontakt i podrška

Call centar i podrška:

011 256 1234

Fax:

011 265 1201