Mačke i psi, kao i njihovi vlasnici, verno odslikavaju ono čime se hrane.

best shoesNike

 

Veterinar Pit Vederburn (Wedderburn) ističe prednosti i koristi od kvalitetne hrane.  

“Izreka da ste “ono što jedete” može se primeniti i na vašu mačku ili psa isto koliko i na vas. Kao veterinar u praksi, jako sam svestan ove činjenice svakoga dana prilikom pregledanja mojih pacijenata.“

“Neke životinje su trome i pregojene, sa ućebanom i neuglednom dlakom. Druge su fit i aktivne, sa lakoćom u hodu, sjanom dlakom i vedrim, radoznalim ponašanjem. Iako može postojati mnogo razloga za takve razlike, jedna sličnost koju iznova primećujem je da su ti najzdraviji ljubimci obično hranjeni vrhunskim hranama poput Royal Canin-a.”

Visoko-kvalitetna ishrana možda jeste zasnovana na naučnoj teoriji i podacima - ali su njeni efekti u stvarnom životu nešto opipljivo što veterinari i vlasnici ljubimaca gledaju svaki dan. Hrana za kućne ljubimce je mnogo više od mešavine sastojaka: kada čitate etiketu, možete primetiti korisne informacije, ali je greška fokusirati se samo na jedan detalj, npr. na % proteina. Jedan od važnih testova hrane su ispitivanja, u okviru kojih se dejstvo na određenu grupu životinja naučno posmatra i proučava.

Vodeće kompanije koje prave hranu za kućne ljubimce, poput Royal Canin-a, rutinski sprovode ovakve testove, obezbeđujući da njihovi proizvodi nisu dobri samo na papiru već da deluju u stvarnom životu. Ispitivanja hrane obezbeđuju da se u obzir uzmu važni aspekti poput svarljivosti i bio-dostupnosti sastojaka.

Posebne faze života

Postoje određene faze života gde je precizna ishrana najvažnija za zdravlje životinje. Tu spadaju rast, trudnoća, laktacija i pozno doba, ali ima i drugih, poput perioda posle operacije ili bolesti, i perioda psihičkog stresa. 

“Vlasnici mačaka i pasa koji prolaze kroz te faze ponekada pitaju o davanju suplemenata poput vitaminskih kapi, tableta kalcijuma ili kapsula ulja. Moj odgovor je da dok god dobijaju hranu premijum kvaliteta, kompletnu i izbalansiranu hranu, ne postoji potreba za dodacima. Sve što je životinji potrebno je već u tom pakovanju hrane, kesi ili konzervi.“

Kvalitetna hrana za mačke

Koža i dlaka

Ovo je verovatno oblast gde ishrana dovodi do vidljivih promena. Dlaka bez sjaja, ućebana i krta, često ima veze sa lošim kvalitetom ishrane, kao što sjajna, meka dlaka jeste direktna posledica davanja precizno prilagođene, hrane premijum kvaliteta.

Pravilan balans i količina esencijalnih masnih kiselina, proteina, minerala i vitamina su važni kao dugoročna investicija u zdravlje dlake vašeg ljubimca. Koža koja svrbi, često povezana sa alergijama, je mnogo češća kod mačaka i pasa koji imaju loš kvalitet dlake. Jedna od najčešćih preporuka za ljubimce koji pate od kožnih problema je da im se poboljša ishrana. 

Varenje

Mačke i psi koji dobijaju visoko-kvalitetnu hranu najčešće imaju pravilan rad organa za varenje, i manje gastrointestinalnih poremećaja. Kako su takve hrane izuzetno svarljive, ljubimci koji ih dobijaju stvaraju manju količinu stolice. Nije zanemarljiva činjenica, za vlasnike odgajivačnica ili pansiona za pse, da se davanje vrhunske hrane isplati i zbog toga što ima manje posla prilikom čišćenja boksova.

Zubno zdravlje

Bolesti zuba su česte kod pasa i mačaka, a oko 80% njih pati od nekog oblika periodontalnih problema već sa tri godine života. I dok je svakodnevno pranje zuba četkicom savršeno rešenje, većina mačaka i pasa se previše opire da bi u praksi to bilo realno. Čak i vlasnici mirnih ljubimaca teško uspevaju da pranje zuba uvrste u svakodnevnu higijenu. Korisno je davanje hrane koja je pripremljena tako da pomaže zubnom zdravlju, kombinovanjem teksture granula koja struže površinu zuba i sastojaka koji pomažu u smanjivanju nastanka zubnih naslaga.

Kontrola težine 

Šokantno, prema podacima više veterinarskih udruženja, čak preko 50% pasa i mačaka kućnih ljubimaca imaju povećanu težinu ili su gojazni. Postoje mnogi razlozi za ovo, uključujući smanjenu fizičku aktivnost, korišćenje poslastica i nepravilno merenje dnevnih količina hrane.

Najefikasniji način da obezbedite da vaš ljubimac ostane na svojoj idealnoj težini, je da odaberete vrhunsku, kompletnu hranu koja je pripremljena za vašu vrstu mačke ili psa, i da dajete izmerenu količinu prema njihovoj idealnoj težini. Redovno merite svog ljubimca (npr. svaka dva meseca) na vagi u ambulanti, i držite se saveta vaših veterinara. Nije lako biti objektivan po pitanju veličine tela svog ljubimca: jer se u našem mozgu stalno odvija “normalizacija” oblika promenjenih usled gojenja.

Veterinari su u stanju da nepristrasno ocene idealnu težinu životinje, tako da možete biti sigurni u njihovo mišljenje. Ako vaš ljubimac ima povećanu težinu, rešenje nije jednostavno poput prostog smanjivanja obroka. Umesto toga, prilagođena hrana za smanjivanje težine, precizno merenje njene količine i odgovarajući nivo aktivnosti svi doprinose zdravom mršavljenju, a veterinar će pomoći da vaš ljubimac povrati idealnu kondiciju.

Gde Royal Canin vodi, drugi prate

Royal Canin je jedan od svetskih lidera u proizdvodnji hrane za ljubimce i prvi koji podmiruje različite nutricionističke potrebe mačaka i pasa putem prilagođenih hrana. Royal Canin nastavlja da inovira i predvodi po pitanju prilagođene ishrane, neprestano napredujući kako bi razumeo i najsitnije detalje koji doprinose stvaranju jedinstvenih i moćnih nutricionističkih rešenja za naše pse i mačke.